header Amelishof
Mariëlle en MichelHet land wordt gezegendRingslangetje in de handOorwurm potje

De tuinders

Michel Smits en Mariëlle Dings zijn de tuinders van Amelis'Hof. Samen werken ze al vele jaren op de tuin geholpen door mensen die het leuk vinden om buiten te werken. Je kunt mee komen helpen als zorgcliënt of als vrijwilliger.

“De tuinderij is onze lust en leven. Wij willen een plek creëren waar het goed toeven is. Een hof waar veel aandacht en zorg is voor de groenten en planten die er groeien, de dieren die er zijn en de mensen die er werken. Deze bezieling is voelbaar en een bron van inspiratie voor velen die op de tuinderij komen en dat is fijn.

 

Teeltwijze; zorgen voor de aarde

Op Amelis´Hof telen wij onze groenten volgens de bio-dynamische landbouwprincipes. Hierbij is de aarde de basis. De zorg voor een goede grond met een rijk bodemleven is erg belangrijk. Hoe beter de grond hoe beter de worteling, des te beter de vitaliteit van de planten. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig. De grote diversiteit op en rond de tuin zorgen voor een stabiel evenwicht tussen gewenste en minder gewenste dieren.

Teeltwijze; zorgen voor de aarde

We verzorgen de aarde door:

  • compost in de grond te werken (we gebruiken geen dierlijke mest)
  • wisselteelt toe te passen
  • de teeltdruk laag te houden door een zesde deel van de grond te betelen met groenbemester
  • niet met zware machines op het land te komen want deze verdichten de grond. Dit is slecht voor de doorlaatbaarheid van de bodem, dus voor het bodemleven
  • gebruik van de biodynamisch preparaten en de zaaikalender

Besloten hof

De tuin is een besloten hof. De haag en de houtwal zijn als een huid om een organisme. Dit enigszins omsloten karakter zorgt ervoor dat veel mensen een bijzonder contact hebben met deze tuin, tot wederzijdse voeding in de ruimste betekenis van het woord.

Permacultuur

Wij laten ons graag inspireren door andere inzichten op tuinbouwgebied, zoals de permacultuur en niet kerende grondbewerking. Zo mulchen we waar mogelijk de grond door deze te bedekken met oude mais- of asterstengels. Brede paden bij de mais en stokbonen bedekken we met groenbemesters zoals phacaelia en klaver. De paden in de bloempluktuin zijn uitgediept om zo meer grond en schaduw te hebben en het plukken te vergemakkelijken.

Aantrekkelijk maken voor natuurlijke vijand

Hiernaast een voorbeeld van het inzetten van een natuurlijke vijand tegen een schadelijk organisme. We hangen oorwormpotjes, waar de oorwormen graag toeven, bij 't kleinfruit. Deze oorwormen eten met smaak luizen, een beestje waar wij minder blij mee zijn…

Facebook

Facebook Kijk voor de laatste nieuwtjes ook eens op onze Facebook pagina.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Amelis'Hof nieuwsbrief.

Door te abonneren gaat u akkoord met onze privacyvoorwaarden.

menu-circlecross-circle