header Amelishof
Tuinderij Amelis'Hof (VOF) is een 18e eeuwse moestuin van circa 1 hectare groot waar sinds 1984 op biodynamische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld. Op de historische grond groeien zo'n 60 verschillende groenten, 25 soorten kruiden, klein fruit en vele bloemen met de rijke smaak en geur van vroeger. Het zijn bekende producten, maar ook vergeten groenten als oerprei, eeuwig moes en winterbroccoli en ouderwetse groenten als snijbiet (warmoes), spekbonen, zilversteel, pastinaak en aardpeer. De veelheid aan vormen en kleuren zijn een lust voor de zintuigen. Passanten, klanten en medewerkers genieten, ondanks de dagelijkse bedrijvigheid, van deze schoonheid en weldadige rust. Het is een plek om je te bezinnen; voeding voor lichaam en ziel.
De schuur en de grote kas zwart-wit in zwart-wit
De tuin – onderdeel van het rijksmonument landgoed Amelisweerd – ligt strategisch pal ten oosten van de stad Utrecht en op de westflank van de aantrekkelijke Kromme Rijnstreek en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én bovendien aan de rivier de Kromme Rijn zelf. De semi- openbare moestuin bestaat al meerdere eeuwen en wordt zoveel mogelijk volgens oude tradities bewerkt. De tuin is dus levend erfgoed.
Rozenboog
Tuinderij Amelis’Hof VOF is een kleinschalig, zelfstandig bedrijf op ideële grondslag, gerund door een echtpaar. Het bedrijf heeft in de loop van vijfendertig jaar een grote deskundigheid in stadslandbouw opgebouwd. Er is een ruime ervaring in de biodynamische teeltwijze, in het werken met vrijwilligers en samenwerking met andere partners op het landgoed, te weten De Veldkeuken, bloembinderij Bloemkracht8 en Tuinderij De Volle Grond. De samenwerking omvat niet alleen de levering van producten, maar ook gezamenlijke ontvangsten van groepen en presentaties aan een algemeen publiek, verdere afzet en kennis. Zo helpen en versterken we elkaar. Tuinderij Amelis’Hof past - indien mogelijk binnen de bedrijfsvoering - ook allerlei nieuwe inzichten toe op tuinbouwgebied, bijvoorbeeld principes uit de permacultuur en kringloop landbouw. Ook educatieve activiteiten worden ontplooid. Tevens maakt Tuinderij Amelis’Hof actief deel uit van het netwerk van biologische telers in de regio en van organisaties die - al dan niet biologische - streekproducten promoten.

Wat doet Amelis’Hof in het kader van stadslandbouw?

Vrijwilligers en zorgcliënten

De biodynamische teeltwijze op Amelis’Hof is arbeidsintensief. Maar vooral het beheer als historische moestuin met een enorme diversiteit maakt dat twee paar handen van het tuindersechtpaar niet genoeg is. Twintig tot dertig vrijwilligers van onze stichting helpen enkele uren tot enkele dagen per week mee. Daarnaast werken er enkele zorgcliënten mee, mensen met een indicatie voor dagbesteding of mensen voor re-integratie en loopbaanbegeleiding (zorglandbouw). Hiervoor heeft de tuinderij contracten met de betreffende instanties.
Het rustige en ambachtelijke werk op deze mooie tuin en de goede sfeer heeft al velen nieuwe inspiratie of gezondheid gegeven. Voor menigeen is het werk op de tuinderij met haar mensen een soort tweede familie.

Klant, gast en partner

De tuinderij richt zich verder op contact met de bezoeker als klant en gast en partner.
Ten eerste worden de producten aan de consument verkocht via rechtstreekse huisverkoop op de moestuin. Hierbij bevruchten de recreatie op het landgoed Amelisweerd en de productie op de moestuin elkaar wederzijds. Een deel van de consumenten zijn vaste klanten (uit de stad Utrecht en de regio Kromme Rijn). Zij combineren hun aankopen met een bezoek aan het landgoed. Omgekeerd wordt een ander deel van bezoekers gevormd door toevallige passanten en wandelaars op het drukbezochte landgoed.
Ten tweede is er de Pergola-associatie; dit is een contact gebaseerd op een bijzonder groentenabonnement. Bij deze vorm van nieuwe economie is sprake van rechtstreekse samenwerking tussen boer en consument. Bedrijf en consumentenkring (100 deelnemers) hebben afspraken over een open boekhouding, oogstdeling, risicodeling en open teeltplan. De klant koopt een oogstaandeel en is welkom op tal van activiteiten op de tuinderij en verzekert zo de tuinder van een regelmatig inkomen.

Ten derde heeft Amelis’Hof diverse flankerende vormen van maatschappijgerichte activiteiten opgezet. Zo gaat ten tijde van de huisverkoop niet alleen het winkeltje open, maar ook de tuin zelf. Het publiek, hetzij kopers hetzij andere gasten, kan hier ronddwalen en de tuinders concreet aan het werk zien. Zoals het een historische moestuin betaamt zijn er enkele perken met bloemen; bezoekers kunnen zelf boeketten bloemen plukken of tot rust komen in een van de vele zithoekjes.

De tuinderij geeft al meerdere jaren invulling aan een educatieve functie. Er worden buitenschoolse kinderactiviteiten georganiseerd, rondleidingen gegeven voor scholen, bedrijven en andere groepen en er worden workshops gehouden. Zo ziet men op dagen met geschikt weer bijvoorbeeld schildersezels her en der in de moestuin staan. Andere groepen komen meewerken in het kader van teambuilding.

Ook is Amelis’Hof actief in het kader van toeristische promotie. Ter hoogte van de tuin kan worden aangelegd door rondvaarten over de Kromme Rijn, en de tuin is opgenomen in “Het Pieperpad”, een landbouw-fietsroute van Greenpeace.
Kinderen oogsten
Oogstfeest

Facebook

Facebook Kijk voor de laatste nieuwtjes ook eens op onze Facebook pagina.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Amelis'Hof nieuwsbrief.

Door te abonneren gaat u akkoord met onze privacyvoorwaarden.

menu-circlecross-circle