De historische moestuin
Op landgoed Oud Amelisweerd wordt de eeuwenoude moestuin bewerkt door tuinderij Amelis'Hof. De tuin is 1 ha groot. Veel cultuurhistorische elementen zijn behouden of in ere hersteld. Zo is de schuur uit de 17e eeuw weer in goede staat, is er een kruidencirkel en groeien er druiven langs het hoofdpad. Tegen de stenen muur van de schuur staat de subtropische kiwi. Ook is er een perziken- en een abrikozen boompje die heerlijke vruchten geven. Achter de schuur vind je de mispel en een mirabelle. Najaar 2011 is de afrastering vernieuwd en een passende beukenhaag geplant. De druivenserre is in 2014 geplaatst en is gebouwd in 1937. Eén van de mooie details van de kas zijn de gebogen ruitjes.
Geschiedenis van de tuinderij
Ameli(u)s uten Werde krijgt in 1224 een stuk grond (waard) te leen van de bisschop van Utrecht. Hij bouwde hier een ridderhofstad. Het bezit van een ridderhofstad was één van de vereisten om toegelaten te worden tot de ridderschap van de provincie. De naam Amelis-waard veranderde uiteindelijk in Amelis Weerd. Later werd het bezit van ridder Amelis door zijn zonen in drieën gedeeld, Rhijnauwen, Nieuw en Oud Amelisweerd.
In 1979 startten een 9-tal dames een biologische tuinderij onder de naam cooperatie de Aardvlo op de Tureluurweg in Bunnik. Eind '85 stuitten zij op de oude moestuin van Nieuw Amelisweerd die inmiddels veranderd was in een weiland met schapen. Een jaar later kon de historische moestuin van Oud Amelisweerd ook gepacht worden. Michel Smits, de huidige tuinder van Amelis'Hof, werd in 1991 tuinbaas van beide cultuurhistorische moestuinen. In 2010 hebben hij en zijn vrouw Marielle Dings de tuin van Nieuw Amelisweerd overgedragen en zijn verder gegaan onder de naam Amelis'Hof met de moestuin van Oud Amelisweerd.